«Το παράδειγμα της Δυτικής Αττικής για ορθές πρακτικές διαχείρισης έκτακτων φαινομένων της κλιματικής κρίσης»
Ομιλητής στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για την Τηλεπισκόπηση και τη Γεωπληροφορική του Περιβάλλοντος (RSCy 2025), που διοργανώθηκε από το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πάφο, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικών Θεμάτων και Εφαρμογών Περιφέρειας Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.
Στη θεματική ενότητα για την «Οικοδόμηση συνεργειών μεταξύ ερευνητών, φορέων λήψης αποφάσεων και επιχειρησιακών δομών: από την εκτίμηση του κινδύνου πλημμύρας στις επιχειρησιακές υπηρεσίες μείωσης του κινδύνου πλημμύρας», ο Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέπτυξε τις ορθές πρακτικές που έχουν προωθηθεί στη Δυτική Αττική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Αντιπεριφερειάρχης μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία, καθώς και τις δράσεις που ακολούθησαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στη Δυτική Αττική.
«Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα, την οποία έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε, με σύνεση, γνώσεις, σχέδιο και αποτελεσματικότητα», τόνισε ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, και προσθέτει: «Η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς και ανθεκτικής κοινωνίας. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αποτελούν πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής, με πρωτοβουλίες που προχωρά ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στα καινοτόμα έργα που έχουν υλοποιηθεί στη Δυτική Αττική, όπως το FloodHub, το οποίο χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες και γεωπληροφοριακά συστήματα για την παρακολούθηση και ανάλυση των πλημμυρικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο: «Αυτά τα έργα δεν ήταν απλώς θεωρητικές ιδέες, αλλά μετατράπηκαν σε πραγματικές δράσεις, που βοήθησαν να θωρακίσουμε τις κοινότητες της Δυτικής Αττικής απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, υλοποιήσαμε έργα υποδομής που περιλάμβαναν αντιπλημμυρικά έργα και αναβάθμιση των υποδομών αποχέτευσης, τα οποία ήταν και είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών και τη μείωση των κινδύνων». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και της σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εμπειρία της Δυτικής Αττικής μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο παράδειγμα για την εφαρμογή αντίστοιχων δράσεων στην Κύπρο και άλλες περιοχές.
Το διεθνές συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.