Το θέμα της συνδρομής της Αυτοδιοίκησης στην αναχαίτιση της πανδημίας και της ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Κατά τη συζήτηση ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε καταρχάς στη συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Γραφείου Πρωθυπουργού και συμμετοχή των Υπουργών κ.κ. Γεραπετρίτη και Σκέρτσου για το ζήτημα της εξέλιξης της πανδημίας και της αντιμετώπισης της, καθώς και στην πρωτοβουλία που ανάλαβε η ΚΕΔΕ – η οποία είναι σε εξέλιξη- να διοργανώσει μέσα στο Νοέμβριο ενημερωτικές τηλεημερίδες σε συνεργασία με τις ΠΕΔ της χώρας και τη συμμετοχή στελεχών της Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, εκπαιδευτικών κι εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, με στόχο την προώθηση των εμβολιασμών ενάντια στον covid-19. «Υπάρχει ανάγκη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενημέρωσης των πολιτών για να εμβολιαστούν. Οι δήμοι και πάλι θα βγούμε και θα μιλήσουμε για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, ιδιαίτερα σε περιφερειακούς και μικρούς δήμους και χωριά, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού των πολιτών υστερούν σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Θα πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας στο βαθμό που μπορούμε και θα το κάνουμε».
Ωστόσο ο κ. Παπαστεργίου ξεκαθάρισε ότι στο κομμάτι των ελέγχων, οι δυνατότητες που υπάρχουν, είναι πεπερασμένες.
«Μόνο το ένα τρίτο των δήμων διαθέτει δημοτική αστυνομία. Αλλά και σε αυτούς που έχουν, τα πράγματα είναι δύσκολα. Τι μπορεί να κάνει για παράδειγμα ο δήμος Παλαιού Φαλήρου ή ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, οι οποίοι διαθέτουν μόνο έναν δημοτικό αστυνομικό;».
«Άρα, κατέληξε, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά μην περιμένετε από εμάς να κάνουμε τους ελέγχους εκεί που δεν μπορούμε να τους κάνουμε ούτως ή άλλως».