Ο Αγροτικός τομέας, γενικά, είναι σημαντικός  διότι

1)Παράγει το 5% του Ακαθάριστου Εθνικού προϊόντος(ΑΕΠ) Περίπου 10 δις ευρώ

2)Είναι ΣΤΑΘΕΡΗ πηγή πλούτου.

3)Είναι παράγοντας Εθνικής Ασφάλειας

4)Στη σημερινή συγκυρία πυλώνας για την ανάταξη της οικονομίας ,που αποτελεί εθνικό στοίχημα ιστορικών διαστάσεων.

5)Η διατήρηση και ανάπτυξή του στην Αττική ,είναι παράγοντας περιβαλλοντικής ισορροπίας, που σχετίζεται με την διαφύλαξη του τοπίου ,της βιοποικιλότητας και των ααγροτοοικοσυστημάτων.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι οι Μεγαρείς διατήρησαν την αγροτική χρήση της έκτασής τους ,παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν. Όταν, πριν λίγο καιρό, κάποιοι επιβουλεύτηκαν τα σπλάχνα της Μεγαρικής γης(εξόρυξη βωξίτη),όρθωσαν το ανάστημά τους και η κεντρική κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημά τους.

 

Πολλοί κατοικούντες περί το κέντρο της Αθήνας, έχουν την ψευδή αίσθηση ότι ο πρωτογενής τομέας στην Αττική είναι ανύπαρκτος .Στην Αττική(καμάρι των θεών) όμως καλλιεργούνται 550 χιλ. στρέμματα ,από αυτά τα 220χιλ. στη Δυτ. Αττική,180 χιλ .στα νησιά(νησιά Αργοοσαρωνικού ,περιοχή Τροιζηνίας και νησιά Κυθήρων) και150χιλ. στην Ανατολική Αττική .Από αυτά τα 308 χιλ (56%)είναι ελιές, 81 χιλ.(14%)σιτηρά κυρίως στις Ερυθρές, Οινόη,78 χιλ.(13,8%) κηπευτικά, 55 χιλ.(10%) αμπέλια, 24 χιλ.(4%) φυστικές και άλλα φυλλοβόλα. Στα υπόλοιπα καλλιεργούνται όσπρια, ανθοκομικά και φαρμακευτικά-αρωματικά φυτά.

Επίσης λειτουργούν 4700 μονάδες ζωικής παραγωγής ,από τις οποίες οι 2400(51%) είναι μελισσοκομικές, 1800(38%) είναι μονάδες αιγοπροβάτων,240 μονάδες (4,2%) είναι  πτηνοτροφικές και160(3,4%) μονάδες βοοειδών. Οι υπόλοιπες είναι μονάδες χοιροτροφίας ,κουνελοτροφίας και υδατοκαλλιέργειας.

Δραστηριοποιούνται επίσης 1587 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, που αποτελούν το 10% του συνόλου της χώρας.

 

Η Περιφέρεια Αττικής (ΠΑ) με τις δράσεις της, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και σε συνεργασία με άλλους φορείς, δίνει ή προωθεί λύσεις στα προβλήματα των αγροτών της Δυτ.Αττικής. Τέτοια προβλήματα ,ανάμεσα σε άλλα ,η εξωστρέφεια των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου  ,οι Ελληνοποιήσεις,  η υπεράντληση υδάτων, ,η ανταγωνιστικότητα των τιμών ,  η τιμή του γάλακτος, η διάθεση των αποβλήτων των ορνιθοτροφείων .Εν όψει των Περιφερειακών εκλογών καλόν είναι, να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα των αγροτών. Γιατί με τις συγκεκριμένες προτάσεις συσπειρώνεις τους ενδιαφερόμενους και ασκείς περισσότερη πίεση στην κεντρική κυβέρνηση. Δεν αρκούν οι γενικότητες περί ενός « αναπτυξιακού Ευρωπαϊκού προγράμματος για την Δυτ. Αττική».

Όσον αφορά το νοσηρό φαινόμενο των Ελληνοποιήσεων  η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής(ΠΕΔΑ)έχει συστηματοποιήσει τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της , τόσο για την σήμανση των προϊόντων, αλλά κυρίως για την προέλευσή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το  φαινόμενο των ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ .Ασκώντας τον ελεγκτικό της ρόλο γενικότερα διασφαλίζει την υγεία των καταναλωτών.

Για να αντιμετωπιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα ,απαιτείται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων,  ΕΦΕΤ,  ΣΔΟΕ, Περιφέρεια Αττικής ,Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .Θα πρέπει επίσης να λυθεί και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. ΟΙ Νεοφιλελεύθεροι σε κεντροπολιτικό επίπεδο προγραμματίζουν να επαναφέρουν το1 προς 5, αντί τουλάχιστον του 1προς 1, που ισχύει σήμερα, δηλ.  για  κάθε 5 αποχωρούντες υπαλλήλους  θα προσλαμβάνεται  1.ΤΙ πρεσβεύει περί αυτού η «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» του κ.Πατούλη και η παράταξη του κ.Σγουρού?

Θα ακολουθήσουν άλλα άρθρα μου για τα υπόλοιπα προβλήματα.

           Φαρμάκης Ταξιάρχης  Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ.Αττικής

  Εντεταλμένος Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής