Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης – Τα επόμενα βήματα

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης – Τα επόμενα βήματα».

Ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και εθνικός αντιπρόσωπος των Ελλήνων Πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, Καθηγητής, κ. Γεώργιος Παγουλάτος, καθώς και οι βουλευτές – μέλη της αντιπροσωπείας της Β.τ.Ε. στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Γιάννης Μπουρνούς.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Η Διάσκεψη αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της Ευρώπης.

Αποτέλεσε μια ανοιχτή, δημοκρατική και συμμετοχική άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες να καταθέσουν προτάσεις, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω του Συμβουλίου της Ε.Ε., τόσο στην Ομάδα Εργασίας «Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια», όσο και στις Ολομέλειες της Διάσκεψης.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής αυτής και μέσω των παρεμβάσεών μου, ανέδειξα τόσο την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά εργαλεία και συγκεκριμένα, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. για την περαιτέρω προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο, όσο και τη σημασία της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των παιδιών και των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Αισθάνομαι, λοιπόν, ιδιαίτερη ικανοποίηση που στις τελικές προτάσεις της Ομάδας Εργασίας και ως εκ τούτου στην τελική αναφορά περιλαμβάνονται τα ζητήματα του Χάρτη, αυτά της προστασίας των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία καθώς και θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν σχετικές θεματικές εκδηλώσεις και συζητήσεις σε ολόκληρη την Ένωση, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο, τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συνέβαλαν στην ανάδειξη και την ενίσχυση του πανευρωπαϊκού διαλόγου με τη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» διοργανώθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξής εκδηλώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

  • Η ημερίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με θέμα: «Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κράτη-μέλη», την οποία παρακολούθησαν κατά κύριο λόγο νέοι νομικοί.
  • Η εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ένωση Συμπερίληψης και Ίσης Μεταχείρισης για Όλους: Εφαρμόζοντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες».
  • Η εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με θέμα: «Πολιτικές για την προστασία και υποστήριξη των ανήλικων θυμάτων εγκληματικών πράξεων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Προσεγγίσεις», στην οποία αναδείχθηκαν θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη Φιλική προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη.

Οι απαιτητικοί καιροί που διανύουμε απαιτούν διεθνή και ευρωπαϊκή συνεργασία, εξωστρέφεια και υιοθέτηση κοινών, οριζόντιων λύσεων στα κοινά προβλήματα. Οι ευρωπαϊκές αξίες καθίστανται πιο επίκαιρες από ποτέ και καλούμαστε να τις υπερασπιστούμε και να τις έχουμε οδηγό μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».