Κόβει την αλυσίδα παραγωγής η δραματική αύξηση πετρελαίου
Συνάντηση παραγωγών της Δυτικής Αττικής με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Θετικά άκουσε τους παραγωγούς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς, σε συνάντηση που έγινε με ενέργειες του βουλευτή Ευαγ. Λιάκου.
Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα για να αποφευχθεί σοβαρή επισιτιστική κρίση, που φαίνεται να έρχεται με τις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών, όπως οι ζωοτροφές, να προβληματίζουν τους αγρότες και τους πτηνοτρόφους και το πώς και αν μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν, μπλοκάροντας την αλυσίδα της παραγωγής.
Όπως μας είπε ο Σωτήρης Καστάνης που συμμετείχε εκπροσωπώντας την ομάδα παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο Υπουργός άκουσε θετικά τα αιτήματα των παραγωγών, όπως αυτά διατυπώθηκαν και στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε πριν λίγες μέρες στα Μέγαρα. Ιδιαίτερα θετικός ήταν και θα μεταφέρει άμεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, το αίτημα να πληρώνεται στους παραγωγούς απευθείας το ποσό της έκπτωσης που μένει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και να μην υπάρχουν προσθαφαιρέσεις.
Αναλυτικότερα, τα αιτήματα των παραγωγών που έθεσαν με ψήφισμα στην κυβέρνηση:
- Να καταβάλλεται απευθείας το ποσό της έκπτωσης που μένει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και να μην υπάρχουν προσθαφαιρέσεις.
- Να ξεκινήσουν άμεσα τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, για να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
- Τα Νέα Σχέδια Βελτίωσης να είναι πιο ευέλικτα χωρίς τις υπερβολικές προϋποθέσεις των τραπεζών.
- Η επιστροφή του ΕΦΚ να γίνει βάσει των τιμολογίων του πετρελαίου που έχει καταναλώσει ο καθένας, όχι βάσει του ΟΣΔΕ ούτε να γίνει μοιρασιά εξίσου σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στον αέρα η συνέχιση της αλυσίδας παραγωγής παγκοσμίως
Τα αιτήματα των παραγωγών δεν αφορούν μόνο τον κλάδο, αλλά συνολικά την κοινωνία και με δεδομένη την παγκοσμιοποίηση της αγοράς και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.
Ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης των αγορών, στη συνάντηση των παραγωγών της Δυτικής Αττικής τέθηκε το θέμα της επισιτιστικής κρίσης, ως μείζον πρόβλημα που καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει. Για αυτό και οι παραγωγοί ζήτησαν να ληφθούν μέτρα κατά το δυνατόν αμεσότερα γιατί είναι αβέβαιο το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, δεν θα έχουμε παραγωγή, μας είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Καστάνης. Δε θα ρισκάρουμε να σπείρουμε τώρα και οι πτηνοτρόφοι δεν θα έχουν να ταΐσουν, αν δοθεί επίδομα τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε δεν θα έχουμε τίποτα, άμα πάμε έτσι όπως πάμε τώρα. Όμως η κυβέρνηση μας άκουσε, θετικά».
Στη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγών των Μεγάρων, ο Σωτἠρης Καστάνης, ο Νίκος Βόρδος, ο Κώστας Τακουμάκης και εκπρόσωποι των παραγωγών Ασπροπύργου.
Ευάγ. Λιάκος: «Έχουμε μπροστά μας δυσκολίες, είμαι αποφασισμένος να σταθώ δίπλα σε κάθε συντοπίτη μου»
«Πιστός στις δεσμεύσεις του απέναντι στους παραγωγούς» δήλωσε ο βουλευτής Δυτικής Αττικής και Γραμματέας της Βουλής, Ευάγγελος Λιάκος.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αγροτικά επαγγέλματα είναι συνεχιζόμενα και κλιμακούμενα, ανέφερε ο Ευαγ. Λιάκος Είχα την ευκαιρία να τα συζητήσω με παραγωγούς, αγρότες, πτηνοτρόφους και κτηνοτρόφους της Δυτικής Αττικής σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσαν. Ξέρω ότι δεν υπάρχουν λόγια ανακούφισης, ειδικά στη περιοχή μας που έχει ήδη πληγεί από πολλές φυσικές καταστροφές. Δεσμεύτηκα για άμεσο ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να του μεταφέρουμε αυτούσια τα όσα συζητήσαμε. Ο Υπουργός μας άκουσε με προσοχή και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ειδικές εξαγγελίες μέχρι το τέλος Μαρτίου. Γνωρίζω ότι έχουμε μπροστά μας δυσκολίες με κυριότερη την ακρίβεια, είμαι αποφασισμένος να σταθώ δίπλα σε κάθε συντοπίτη μου και είμαι αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση, στο μετρό του δυνατού, θα είναι συμπαραστάτης μας».