γράφει η Αλέκα Σταματιάδη,
δημοσιογράφος,
υποψ. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ
Χρειάστηκαν μόλις ελάχιστα λεπτά χωρίς ρεύμα για να προκληθεί ένα –ακόμα-πληροφοριακό χάος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν έμεινε σε post, like & share, αλλά προκάλεσε πανικό σε αρκετούς συμπολίτες μας.
Η διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή στον Ασπρόπυργο και οι εικόνες με τις φωτιές που είδαμε έφερε πολλές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από αναρτήσεις στα social media:
Έκρηξη στα ΕΛΠΕ; Ο πυρσός πήρε φωτιά; Φωτιά σε κάποια άλλη βιομηχανία; Έπεσε αεροπλάνο;
Και όλα αυτά να φαίνονται απολύτως πιστευτά ως ισότιμα ποστ και πληροφορίες που δεν μπορούσε κανείς να επιβεβαιώσει.
Οι πληροφορίες για την αιτία ενός τέτοιου συμβάντος δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθούν από επίσημο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα μέσα σε λίγα λεπτά. Χρειάζεται αναζήτηση, διερεύνηση των αιτιών, εντοπισμός του προβλήματος για να εξηγηθεί. Και με την τεχνολογία να μην μπορεί πλέον να βοηθήσει καθώς το δίκτυο 4G ήταν υπερφορτωμένο και έπεφτε, οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες για λίγα λεπτά.
Αυτά τα λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τον πανικό, ως και την μαζική φυγή αρκετών συμπολιτών, ιδιαίτερα στην Ελευσίνα που υπέθεσαν ότι έπρεπε να εκκενώσουν την περιοχή, στην περίπτωση που η κατάσταση χειροτέρευε. Και όλα αυτά εν μέσω lockdown και πανδημίας, καταλαβαίνουμε τι επιπτώσεις μπορεί να προκαλούσε.
Η απόσταση «τι γίνεται» μέχρι του «γίνεται η συντέλεια του κόσμου» χρειάζεται μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα στο ίντερνετ, που όταν και αυτό «πέφτει» λόγω δικτύου ή ρεύματος η κατάσταση εκτροχιάζεται
Η εικόνα
Όταν είδαμε τη φωτιά, ήταν δύσκολο να καταλάβουμε τι μπορεί να ήταν.
Ο τόπος
Η πυρκαγιά ξέσπασε στο ΚΥΤ Ασπροπύργου και επηρέασε όλη την Αττική και την Ανατολική Πελοπόννησο, πάνω από ένα εκατομμύριο πολιτών.
Αφού στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, είναι πολλές οι πιθανότητες για να συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα: οι βαριές βιομηχανίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν κάποιο συμβάν, όμως υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και ειδικά σχέδια, όπως για το σταθμό υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, κ.α.
Η Δυτική Αττική, λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και εγγύτητας με την πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε ατυχήματα, περιστατικά, πλημμύρες, καταστροφές (και δε φταίνε οι κακοδαιμονίες (…) της σημερινής κυβέρνησης). Επίσης, υπάρχει και ένα σχέδιο γενικότερο για τη Δυτική Αττική, το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (Γενικό ΣΑΤΑΜΕ) , το οποίο ενεργοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και οφείλουμε να γνωρίζουμε.
Ο χρόνος
Το ρεύμα κόπηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Η μεγαλύτερη διάρκεια χωρίς ρεύμα σε περιοχή ήταν 55 λεπτά. Ήταν υπέρ-αρκετά για πανικό, μέσα σε συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας και με αρκετή ανεπιβεβαίωτη πληροφορία να διακινείται στο διαδίκτυο.
Και το ίντερνετ
Οι φήμες ξεκίνησαν από το πρώτο δευτερόλεπτο που έγινε ποστ για διακοπή ρεύματος: πού έχουμε, ποιος δεν έχει; Πότε θα έρθει το ρεύμα; Τι είναι η φωτιά; Πώς έγινε; Πρέπει να φύγουμε;
Όσες περισσότερες πληροφορίες, τόσο περισσότερος πανικός που δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος. Στις καταστάσεις κρίσεων (όπως στα καιρικά φαινόμενα, και στην πανδημία) χρειάζεται συνέπεια, έγκυρη πληροφόρηση, ψύχραιμες, συγκεκριμένες, μετρημένες σε λέξεις πληροφορίες. Για να μην έχουμε χειρότερα.
Λίγα λεπτά μετά τη διακοπή, ευτυχώς, υπήρχε η πληροφορία και από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής και τον ΑΔΜΗΕ για έκρηξη του μετασχηματιστή.
Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά, θα ανάβαμε απλά το γνωστό κεράκι (για όσους δεν κοιμούνταν ήδη δηλαδή) και θα περιμέναμε με λίγη υπομονή παραπάνω να έρθει το ρεύμα.
Όμως, με όλη αυτήν την πληροφορία που είχαμε για τον τόπο μας μέσα σε λίγα λεπτά καταφέραμε να έρθει ο “Γκοτζίλα” και το “μάτι του Sauron“, και αυτά στη Δυτική Αττική.
(φωτοσοπ φωτογραφίας: Δημήτρης Κοντογιάννης)