“Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” στα Μέγαρα
επιμέλεια-φωτογραφίες: Αλέκα Σταματιάδη
Ιστορία, Πίστη, Φύση. Όλα αυτά συναντήθηκαν στους δρόμους που ενώθηκαν στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στα αρχαιολογικά μνημεία των Μεγάρων.
Από το κέντρο της πόλης, στο μνημείο της Κρήνης του Θεαγένους, στα «Μεγαρέων ψυχής καταφύγια», στα παρεκκλήσια στον ελαιώνα των Μεγάρων, ξενάγησαν τους επισκέπτες και συμμετέχοντες στη δράση, οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Χριστίνα Καζαζάκη και Λώρη Ζαγκουδάκη.
Παρά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου, αρκετοί βρέθηκαν από νωρίς στην Κρήνη του Θεαγένους, όπου η Χριστίνα Καζαζάκη, μίλησε για το πόσο σταθερά στο χρόνο στέκεται το μνημείο αλώβητο, ως τοπόσημο για την περιοχή, καθώς στέκει εκεί στους αιώνες, χωρίς η δόμηση του αστικού χώρου να το καταστρέψει.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε σε ένα σημείο όπου δεν έχει ξαναγίνει ξενάγηση: το αρχαίο υδραγωγείο, τμήμα του οποίου έχει ανασκαφεί και αναδειχθεί κοντά στην Έξω Βρύση Μεγάρων.
Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μεταφέρθηκαν στον ελαιώνα όπου στα παρεκκλήσια(τα οποία έχουν συντηρηθεί και με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο π. Αλέξανδρος Κουργιαλής) η αρχαιολόγος Λώρη Ζαγκουδάκη αναφέρθηκε στην ιστορία των ιερών Ναών Χριστού, Αγίου Γεωργίου και Αγίου Αθανασίου, και η ξενάγηση έκλεισε με συναυλία από τoν Σπύρο Παπανικόλα, την Ρένα Χατζοπούλου και την Παρασκευή Πανάγου, από την Music Art School.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις πληροφορίες που ανέφεραν οι αρχαιολόγοι του μουσείου Μεγάρων δεν είχαν ξανα αναφερθεί, καθώς νέες ανασκαφές και στοιχεία για τον ιστορικό πλούτο των Μεγάρων έρχονται στο φως.
Ωστόσο ο πλούτος της ιστορίας και του πολιτισμού των Μεγάρων που χάνεται στους αιώνες είναι εκτός από ανεξερεύνητος και σχεδόν απροσπέλαστος: στην Κρήνη του Θεαγένους όπως και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων δεν είναι εύκολη η πρόσβαση με λεωφορεία για επισκέπτες, πόσο μάλλον στον κάμπο, και ακόμα δεν γίνονται εύκολα ξεναγήσεις (ευχάριστη έκπληξη η διαμόρφωση του χώρου και με πληροφοριακό υλικό στο νεοανακαλυφθέν αρχαιολογικό μνημείο του υδραγωγείου βορείως της εξω Βρύσης).
Συνεπώς μια δράση όπως οι “Πολιτιστικές Διαδρομές” με προσέλκυση και επισκεπτών αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους των Μεγάρων είναι περισσότερο από αναγκαία.
Η διοργάνωση των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» στα Μέγαρα έγινε με την συμβολή του Δήμου Μεγαρέων και της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, που χρηματοδότησε τη δράση με παραχώρηση των μίνι λεωφορείων του δήμου, ηχητική κάλυψη και τις καρέκλες για την μουσική εκδήλωση, κατόπιν αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.