Ο Ανδρέας Τσώκος ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Προεδρεία της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, ώστε να διεκδικήσει υποψηφιότητα βουλευτή στο ψηφοδέλτιο στη Δυτική Αττική και μας μίλησε σχετικά.

Γιατί αποφασίσατε να παραιτηθείτε;

Είμαι ενεργός πολίτης στη Δυτική Αττική και πάντα είχα ενδιαφέρον για τα κοινά. Θεωρώ και υποστηρίζω σε κάθε ευκαιρία πως η περιοχή, που παρέμεινε στο σκοτάδι για αρκετά χρόνια, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αναδείξει για να προσφέρει ευκαιρίες στους ανθρώπους της. Αν και είμαι γεωλόγος και αποτέλεσε εξαιρετική τιμή για εμένα η τοποθέτηση μου στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, αποφάσισα να παραιτηθώ και να συστρατευτώ στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για μια συνολική αλλαγή στη χώρα. Η πρόκληση του ταμείου ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία και πιστεύω πως έχω τις γνώσεις και τις ικανότητες να εργαστώ προς όφελος των συμπολιτών μου.

Πότε περιμένετε να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές;

Βάση του Συντάγματος ήμουν υποχρεωμένος να παραιτηθώ δεκαοκτώ μήνες πριν τη λήξη της θητείας μου, ώστε να μπορέσω να είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές όποτε και εάν γίνουν. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα έχει ανάγκη σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο η ψηφιακή διακυβέρνηση, όσο και η ενεργειακή μετάβαση, που υπαγορεύουν την απρόσκοπτη δουλειά το επόμενο διάστημα. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εκλογές τώρα. Υπάρχει μόνο δουλειά και κοινωνική ζύμωση μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Μιλήστε μας για την περίοδο που θητεύσατε στην Προεδρία της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Έχοντας συμπληρώσει εννέα δεκαετίες θεσμικής λειτουργίας στην υπηρεσία της χώρας, η θεσμική Αρχή του γεωλογικού κλάδου εισέρχεται σε νέα εποχή με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την κοινωνική προσφορά. Η αποστολή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, όπως την οραματιστήκαμε, βασίζεται στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και παρακολούθηση των γεωλογικών και μεταλλευτικών ζητημάτων και τη συνδρομή σε πάσης φύσης ζήτημα αξιοποίησης του υπόγειου πλούτου της Πατρίδας. Θεωρώ πως μαζί με τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους της ΕΑΓΜΕ πετύχαμε να βάλουμε ένα σημαντικό λιθαράκι στην εξέλιξη του ιστορικού φορέα των επιστημών της Γης στην Ελλάδα. Ξεχωρίζω δύο έργα. Συμβάλαμε καθοριστικά στη διεκδίκηση της ένταξης της περιοχής της Λαυρεωτικής στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μέσα από τη δημιουργία Γεωπάρκου, ενώ παράλληλα το πρώτο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο είναι προ των πυλών. Δουλέψαμε σκληρά και δεκάδες συλλογές από όλο τον ελληνικό χώρο που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια της 100ετούς κρατικής γεωλογικής έρευνας από γεωλόγους και μηχανικούς μεταλλειολόγους της Αρχής, θα είναι προσβάσιμες από όλους και κυρίως στις νεότερες γενιές προκειμένου να αγαπήσουν την επιστήμη.

 Τι πρωτοβουλίες πήρατε για την περιοχή της Δυτικής Αττικής και των Μεγάρων;

Η Δυτική Αττική ήταν αυτονόητα μέσα στις προτεραιότητες μου και η επαφή με τους τοπικούς φορείς άψογη. Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, συνυπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας, για μία σειρά από υπηρεσίες υποστήριξης σε πεδία αρμοδιότητας της ΕΑΓΜΕ, όπως ο έλεγχος υπόγειων υδάτων, θέματα γεωλογικών κινδύνων, πλημμυρικής επικινδυνότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.α. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του ανωτέρω μνημονίου είναι ότι αμέσως μετά την εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών του Νοεμβρίου 2021, επιστημονικά κλιμάκια της ΕΑΓΜΕ προχώρησαν από την πρώτη στιγμή σε ενδελεχείς αυτοψίες σε πυρόπληκτες περιοχές πχ Βίλια και παρέδωσαν σχετικά υπομνήματα για όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον ορεινό όγκο για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων αλλά και νέων καταστροφών.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο των εφαρμοσμένων ερευνητικών προγραμμάτων υδρογεωλογίας, παρακολουθήσαμε συστηματικά και αξιολογήσαμε το σύνολο του υπόγειου υδατικού δυναμικού και της Δυτικής Αττική, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιλέξαμε 14 συγκεκριμένα υδροσημεία στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου και στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού Ποταμού, όπου εμφανίζεται διαχρονικά έντονη ανθρωπογενής δραστηριότητα και επιβαρυμένο περιβαλλοντικό ιστορικό, σε ότι αφορά τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες αλλά και τα επιφανειακά νερά. Αντίστοιχα, μετά από αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων και με τη συνδρομή του Δήμου, έχει δρομολογηθεί ο καθορισμός των πρώτων απαραίτητων μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων του προβλήματος υφαλμύρωσης και της κακής διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα των Μεγάρων, στηρίζοντας το έργο των παραγωγών της περιοχής. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαρέων και μέσω των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ εκπονείται η απαιτούμενη Γεωλογική – Υδρογεωλογική Έκθεση ώστε να αναγνωρισθεί ο φυσικός πηλός που εμφανίζεται στην περιοχή του «Βουρκαρίου» Μεγάρων ως Ιαματικός Φυσικός Πόρος από το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού. Η αναγνώριση αυτή θα δώσει την ευκαιρία για την τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία ιδιότητες του πηλού όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία και δεδομένα. Τέλος, στα πλαίσια ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής και σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, έχει  ήδη δρομολογηθεί η περαιτέρω μελέτη του «Σπηλαίου Πανός» που εντοπίζεται στην περιοχή των Μεγάρων, μέσω κατάλληλης επιστημονικής γεωλογικής μελέτης των δομών του σπηλαίου και την φωτογράφισή του για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα πλαίσια ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου της ΕΑΓΜΕ.

Τι θα επιδιώξετε για την Δυτική Αττική;

Συνηθίζω να λέω πως η Δυτική Αττική παρέμεινε για δεκαετίες η πίσω αναξιοποίητη αυλή της Αττικής. Αυτό αλλάζει. Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μεγάλα οδικά έργα σχεδιάζονται και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ μεγάλες επενδύσεις, ιδιαίτερα στο Θριάσιο και στον τομέα των logistics θα προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για τους μόνιμους κατοίκους. Προσωπικός μου στόχος είναι όλες αυτές οι αλλαγές να καταστούν σημαντικός λόγος για να μείνει κάποιος στην περιοχή και να μεγαλώνει τα παιδιά του με ασφάλεια και περισσότερες ευκαιρίες.