Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής να αποσυρθεί από το συγχρηματοδοτούμενο έργο «myEleusis» στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίησή του.
Το έργο, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 800.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, αφορά την ψηφιακή ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πόλης για τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Με επιστολή της, που είναι στη διάθεση της «Κ», η εφορεία αρχαιοτήτων ενημερώνει τους εταίρους του έργου και τη Γενική Γραμματεία του ΥΠΠΟΑ για την απόσυρσή της επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν έχει αρκετό προσωπικό. Η εφορεία αναφέρει ότι η συμμετοχή της στο «myEleusis» προηγήθηκε των υποχρεώσεων με τις οποίες επιφορτίστηκε από το ΥΠΠΟΑ ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και ότι «παραμένει υποστελεχωμένη».
Τα έργα που θα υλοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα περιλαμβάνουν την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου και τη διαμόρφωση υπαίθριας έκθεσης, τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου, τη διαμόρφωση υποδομών ΑΜΕΑ, αποκαταστάσεις παλαιοχριστιανικών ναών κ.ά. Η ειρωνεία είναι ότι σκοπός του «myEleusis» είναι να αναδείξει όλα τα παραπάνω με ένα σύνολο εξατομικευμένων ψηφιακών εφαρμογών, όπως είχε εξηγήσει στην «Κ» το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» (25/1/2019), που είναι ο επικεφαλής φορέας του έργου και παρακολουθεί εμβρόντητο τις εξελίξεις.
Η εταιρεία Mentor, μία εκ των δύο ιδιωτικών φορέων του έργου, θεωρεί την επίκληση της υποστελέχωσης «αντιδεοντολογική και προσχηματική». Η εταιρεία θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσει την ανάκληση της απόσυρσης.
«Η δράση είναι θεληματική και συναινετική», είπε για τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η πρόεδρος του Δ.Σ. της «Ελευσίνα 2021», Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, σε πρόσφατη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου με δημοσιογράφους. Παρότι το «myEleusis» δεν σχετίζεται άμεσα αλλά έμμεσα με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, φαίνεται πως η συναίνεση είναι ζητούμενο στην Ελευσίνα. Στη σχετική συνάντηση το Δ.Σ. αναφέρθηκε σε πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που, αν και άργησαν, θα βοηθήσουν τη διοργάνωση να προχωρήσει, όπως η απαλλαγή από τη φορολόγηση των χορηγιών. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα έργα υποδομής (θεατρική σκηνή, χώροι εκθέσεων) δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και αρχίζει η συζήτηση για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων, όπως η αποκατάσταση του κινηματογράφου «Ελευσίς».
πηγή
Ερώτηση της βουλευτή του Κιν. Αλλ. Εύης Χριστοφιλοπούλου
ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Πολιτισμού με Θέμα: «Αιφνίδια αποχώρηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής από το έργο «MyEleusis»», κατέθεσε η βουλευτής Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας να μάθει σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να μην απενταχθεί και τελικώς να υλοποιηθεί το σημαντικό για τον πολιτισμό της Ελευσίνας έργο «MyEleusis».
Κυρία Υπουργέ,
Λίγες ημέρες πριν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής ενημέρωσε με έγγραφό της ότι αποχωρεί από το έργο «MyEleusis», το οποίο αφορά στην ψηφιακή ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Ελευσίνας. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό” του ΕΣΠΑ και κατόπιν αξιολόγησης από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έλαβε, μάλιστα, την υψηλότερη βαθμολογία από τις υπόλοιπες προτάσεις. Στο έργο συμμετέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, η εταιρεία πολιτιστικής διαχείρισης και ακαδημαϊκού τουρισμού Mentor και η εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών Cite.
Το εν λόγω έργο έχει σχεδιαστεί ώστε να αποφέρει πολυεπίπεδα οφέλη για τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο της Ελευσίνας, καθώς και την πόλη γενικότερα. Συγκεκριμένα, προβολή και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και μουσείου σε διεθνές επίπεδο, αύξηση της επισκεψιμότητας, τόσο στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στην πόλη και τη Δυτική Αττική γενικότερα, καθώς και δημιουργία βιωματικών εμπειριών στους επισκέπτες, εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό/τουριστικό προϊόν με καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές κ.ά.
Επίσης, θα καλύψει άμεσα 20 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες έχουν προβλεφθεί από και για τους συμμετέχοντες ερευνητικούς και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και δύο νέες θέσεις εργασίας που έχουν προβλεφθεί από την ΕΦΑΔΥΑΤ, ενώ, έμμεσα, χάρη στην αύξηση της επισκεψιμότητας, θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας που άπτονται της τουριστικής βιομηχανίας (οδηγοί, ξεναγοί, υπάλληλοι εστίασης, υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, κ.ά.) συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα στην πόλη της Ελευσίνας και τη Δυτική Αττική.
Τέλος, το συγκεκριμένο έργο συνάδει απόλυτα με τα έργα που ανέλαβε πρόσφατα το ΥΠΠΟΑ και η Αρχαιολογική Υπηρεσία σχετικά με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελευσίνας, καθώς αποτελούν σημαντικές υποδομές στο πλαίσιο της επιτυχούς διοργάνωσης για την Ελευσίνα 2021 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και της στρατηγικής πολιτιστικής και πολεοδομικής αναβάθμισης της πόλης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Για ποιο λόγο η ΕΦΑΔΥΑΤ αποφάσισε την αποχώρησή της από το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο «MyEleusis»;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να μην απενταχθεί και τελικώς να υλοποιηθεί το σημαντικό για τον πολιτισμό της Ελευσίνας έργο «MyEleusis»;
Η ερωτώσα βουλευτής
Εύη Χριστοφιλοπούλου