Φεύγουν οι φυλακές από τον Κορυδαλλό καθώς υπεγράφη η σχετική σύμβαση μετεγκατάστασής τους.
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υπέγραψαν την Τρίτη 9 Αυγούστου, Σύμβαση για το έργο της μετεγκατάστασης του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Παπαθανασίου και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.
Τον σχεδιασμό του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (ώστε να μετεγκατασταθούν οι φυλακές Κορυδαλλού), καθώς και των νέων εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών, που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) περιλαμβάνει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Η μελέτη, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», έκτασης 103 στρεμμάτων, στον Ασπρόπυργο που θα στεγάσει τις νέες εγκαταστάσεις εντός της προσεχούς πενταετίας, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Σήμερα, εντός του ακινήτου καταγράφονται ερειπωμένα παλαιά κτίσματα και υποδομές από την προγενέστερη χρήση του ως στρατιωτική εγκατάσταση.
Στο πρώην στρατόπεδο δεν θα μετεγκατασταθούν μόνο οι φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και η Διεύθυνση Μεταγωγών. Στόχος του σχεδίου «είναι οι υποδομές του ΔΣΣΑ σε πλήρη λειτουργία να μπορούν να αναλάβουν τη φύλαξη / ενδιαίτηση 2.000 κρατουμένων, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πρότυπα, καθώς και την λειτουργική εξυπηρέτηση 650 συνολικά σωφρονιστικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων».
Σύμφωνα με την ΣΜΠΕ εντός του ακινήτου θα αναπτυχθούν 12 όμοιες πτέρυγες κρατουμένων και μία ημιπτέρυγα, συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων. Η χωροθέτηση του κτιρίου «ακολουθεί την παραδοχή ότι ο όγκος της κατασκευής θα λειτουργεί ως ενιαία «ζώνη ασφαλείας» και προστατευτικό «φράγμα» θέασης. Η δόμηση του κτιρίου κατανέμεται σε δύο ορόφους ανωδομής (ισόγειο και όροφος) που περιλαμβάνουν κελιά κρατουμένων καθώς και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους (προαύλιο, διάδρομοι, χώροι επισκεπτηρίου, χώροι πλύσης κτλ)». Στο κτήριο προβλέπεται υπόγειο με υποστηρικτικές λειτουργίες.
Το Διοικητήριο του ΔΣΣΑ θα βρίσκεται εκτός της σχετικής ζώνης ασφαλείας. Η δόμηση του κτιρίου κατανέμεται σε δύο ορόφους ανωδομής (ισόγειο και όροφος) που περιλαμβάνουν γραφεία διοίκησης, χώρους ελέγχου/έρευνας εισερχόμενου-εξερχόμενου προσωπικού και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους (διάδρομοι, χώροι συσκέψεων, αποθήκες, κτλ). Διώροφο θα είναι και το Κτήριο Κεντρικής Πύλης Δ.Σ.Σ.Α. που θα «εφάπτεται στην περίμετρο του Ακινήτου για λόγους εποπτείας και ελέγχου».
Για το Δικαστικό Μέγαρο, το προτεινόμενο κτήριο αποτελείται από πέντε όμοιες αίθουσες δικαστηρίων και δύο αίθουσες δικαστηρίων ασφαλείας. Η χωροθέτησή του «ακολουθεί την παραδοχή ότι αυτό πρέπει να βρίσκεται εντός του Δ.Σ.Σ.Α. σε μικρή απόσταση τόσο από τις πτέρυγες κρατουμένων (για την ασφαλή μεταγωγή αυτών), όσο και από την Κεντρική Πύλη (για την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών). Η δόμηση του κτιρίου κατανέμεται σε δύο ορόφους ανωδομής (ισόγειο και όροφος) που περιλαμβάνουν γραφεία δικαστικών λειτουργιών, αίθουσες δικαστηρίων-ακροάσεων καθώς και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους…».
Εντός του συγκροτήματος θα αναπτυχθούν και δύο όμοιες κλινικές (Γενικής Νοσηλείας-Ψυχιατρική Κλινική). Η χωροθέτησή τους «ακολουθεί την παραδοχή ότι αυτό πρέπει να βρίσκεται εντός του συγκροτήματος σε μικρή απόσταση τόσο από τις πτέρυγες κρατουμένων (για την άμεση και ασφαλή διακομιδή αυτών), όσο και από την Κεντρική Πύλη (για την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών)». Σε ξεχωριστό χώρο θα λειτουργήσει το ιατρείο των φυλακών, όπως και τα εξωτερικά ιατρεία. Προβλέπεται, επίσης, η λειτουργία σχολικού συγκροτήματος σε δύο ορόφους, καθώς και εργαστηρίων πρακτικής εξάσκησης, αλλά και Ιερού Ναού.
Για το κτίριο των μεταγωγών που σχεδιάζεται εντός του ακινήτου αλλά εκτός του συγκροτήματος των φυλακών προβλέπεται διώροφο κτίριο που θα περιλαμβάνει γραφεία διοίκησης, χώρους ελέγχου και έρευνας, αμφιθέατρο, χώρους παραμονής κρατουμένων προς μεταγωγή και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους (διάδρομοι, αποθήκες, κτλ)».
Η Σύμβαση προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να φέρει εις πέρας όλες τις ενέργειες για την ωρίμανση του έργου, τη διενέργεια της διαδικασίας ανάθεσής του, για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ανάδοχο οικονομικό φορέα που θα επιλεγεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και την παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης που θα συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αναδόχου για την υλοποίηση του έργου.
Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ και εκτιμάται ότι αφορά αποκλειστικά το αρχικώς προ-εκτιμώμενο κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων, χωρίς να περιλαμβάνει έξοδα εξοπλισμού, λειτουργίας και συντήρησης.
Σε 100 στρέμματα το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα αναπτύσσονται σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη. Θα περιλαμβάνουν, επίσης, νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.
Η μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού έχει εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας με την απόφαση της 27ης Δεκεμβρίου 2021 και έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ν. 4799/2021.
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, δήλωσε: «Άλλη μία κυβερνητική εξαγγελία για εμβληματικής σημασίας έργο αρχίζει να υλοποιείται με την σημερινή επισφράγιση της συνεργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το ΤΑΙΠΕΔ. Το στρατηγικής σημασίας Έργο της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, πρόκειται να διαμορφώσει μια νέα σωφρονιστική πολιτική για τη χώρα και να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες και για τη διαμονή των κρατουμένων εντός σωφρονιστικών καταστημάτων, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Το Υπουργείο μας, με αρωγό το ΤΑΙΠΕΔ ήδη προχωρά στην ωρίμανση του Έργου, πρώτο βήμα της οποίας είναι η ένταξή του στον νόμο περί ΣΔΙΤ και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας».
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε: «Είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ να φέρει εις πέρας, το στρατηγικής σημασίας, όπως έχει χαρακτηρισθεί και από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή, Έργο της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Μεγάλη είναι και η τιμή μας για την εμπιστοσύνη της Πολιτείας και ειδικώς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς το ΤΑΙΠΕΔ. Θα εργαστούμε με την απαραίτητη τεχνική επάρκεια και ποιότητα, που χαρακτηρίζει το στελεχιακό δυναμικό του Ταμείου, για την υλοποίηση της εν λόγω προτεραιότητας του Ελληνικού Δημοσίου και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για ένα Έργο με θετικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής».