Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν-όλες οι αλλαγές που θα ισχύουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις
Στις 14 (ημέρα Τρίτη) ή 15 Ιουνίου (Τετάρτη) ξεκινούν φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, ενώ στον ίδιο αριθμό με τον περυσινό θα είναι και οι θέσεις των εισακτέων στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με το alfavita.gr υπάρχει και μια δεύτερη εισήγηση για έναρξη την Δευτέρα 6 ή την Τρίτη 7 Ιουνίου, ωστόσο, προς το παρόν φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας τείνει να αρχίσουν αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος.
Πέρυσι, οι προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας ήταν 77.415, αριθμός που κατά προσέγγιση αναμένεται ότι θα διατεθεί και φέτος.
Όπως γίνεται κατανοητό, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το υπουργείο Παιδείας μπορεί να προσφέρει επικοινωνιακά έναν αριθμό θέσεων που δεν υπολείπεται από άλλες χρονιές καθώς έχει σίγουρο ότι δεν πρόκειται να καταληφθούν ένα μεγάλο μέρος από αυτές.
Με λίγα λόγια η μείωση του αριθμού εισακτέων έχει βγει εκτός της «ατζέντας» του υπουργείου Παιδείας, καθώς κρίνεται ότι πλέον η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, έχει δημιουργήσει ένα τεχνητό «φίλτρο», το οποίο εξοστρακίζει από την είσοδο των ΑΕΙ εκείνους που παρουσιάζουν χαμηλότερη βαθμολογία.
Ωστόσο θα υπάρξει μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας σύμφωνα με όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Κοζάνη, η υπουργός Παιδείας “θα μειώσουμε τους εισακτέους στα κεντρικά πανεπιστήμια και θα τους αυξήσουμε στα περιφερειακά”.
Και φέτος περισσότερο από το 1/3 των υποψηφίων αναμένεται να μείνει εκτός των ανωτάτων Ιδρυμάτων αφήνοντας κενές χιλιάδες θέσεις.
Όσον αφορά στην σχεδιαζόμενη χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, δηλαδή στην συγχώνευση – κατάργηση Τμημάτων, φαίνεται να μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, καθώς κανένα από τα πανεπιστήμια (πλην του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) δεν δέχεται να προτείνει περικοπές ή συγχωνεύσεις τμημάτων του.
Κατά τα άλλα, και σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται να γίνουν ακόμη περίπου δυο εβδομάδες μαθημάτων στα σχολεία, έτσι ώστε μετά να ξεκινήσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στην συνέχεια (αφού ολοκληρωθούν αυτές), να μεσολαβήσει ένα μικρό διάστημα πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας.
Όλες οι αλλαγές
1. Αλλαγές στα μαθήματα
Οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον μαθήματα και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.
Για την εισαγωγή στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (πανελλαδικές 2022) και εφεξής, όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».
2. Συντελεστές Βαρύτητας
Στις φετινές Πανελλαδικές θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη.
3. Και δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ
Και στις Πανελλαδικές 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού, για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, μάλιστα από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
4. Νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών
Τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2022 είναι τα εξής τμήματα: Ικάρων (ΣΙ) Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ) Ερευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών.
5. Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πολλά τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές δηλαδή τμήματα που είχαν όρισαν τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν ενώ κάποια τμήματα «ανέβασαν» τους συντελεστές τους.
6. Αλλαγές τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία
Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
7. Νέο άθλημα για την εισαγωγή στις σχολές Πυροσβεστών
Νέο άθλημα για την εισαγωγή στις σχολές Πυροσβεστών, μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2022
Σε νέο άθλημα θα κληθούν να εξεταστούν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στις σχολές Πυροσβεστών, μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2022. Στο νέο «απαιτητικό» άθλημα, οι υποψήφιοι έχουν μια προσπάθεια για την ολοκλήρωσή τους.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για τη μεταφορά ανά χέρι, αλτήρα, με λαβή βάρους 25 κιλών έκαστος, σε απόσταση 100 μέτρων χωρίς διακοπή των κινήσεων και χωρίς επαφή των αλτήρων με το έδαφος σε χρόνο 50΄΄.