Νέα άνοδος με 469 νέα κρούσματα κορωνοϊού σημειώνεται το τελευταίο 24ωρο στη Δυτική Αττική.

Οι δείκτες ανεβαίνουν ενώ και τα λύματα στην Αττική δείχνουν ανοδικές τάσεις.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 24 έως 30 Ιανουαρίου 2022, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 17 έως 23 Ιανουαρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις έντεκα (3/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε τρεις από τις έντεκα (3/11) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε τέσσερεις από τις έντεκα (4/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ. Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-29%) και στην Πάτρα (-82%), ενώ οριακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στο Βόλο (-16%).

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+30%) και στο Ηράκλειο (+61%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής (+22%).

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στα Χανιά (-5%), στην Αλεξανδρούπολη (-8%), στη Λάρισα (-10%) και στη Θεσσαλονίκη (-10%). Στην Κέρκυρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν ανιχνεύσιμο. Δεν ήταν όμως δυνατός ο υπολογισμός της εβδομαδιαίας μεταβολής αυτού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα δεν εξετάστηκαν δείγματα αστικών λυμάτων από την πόλη της Κέρκυρας.

Αναλυτικά, όπως τονίζεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ:

  • Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 24-30/01/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε οριακά αυξητική τάση, με στατιστικά μη σημαντική αύξηση (+22%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 17-23/01/22. Το ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε αύξηση από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 έως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2021, ενώ τις υπόλοιπες εβδομάδες του Νοεμβρίου 2021 έως και την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2021 παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις σε υψηλά επίπεδα, με μη σημαντικές αυξομειώσεις. Κατόπιν, το ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε νέα μεγάλη αύξηση την τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2021 και την πρώτη του Ιανουαρίου 2022, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε σταθεροποιητική τάση τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022, πτωτική τάση την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022 και οριακά αυξητική τάση την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022.

Στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή «Omicron 2» ίσως είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Οmicron» αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Η μεταδοτικότητα της είναι είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη ανέφερε σε σχετική ερώτηση. Σημείωσε επίσης ότι  οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της 4ης δόσης και ότι το  μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν την μετάδοση του ιού.  «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Για το σύνδρομο long covid η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα συμπτώματα είναι κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης και γεύσης. Άτομα τα οποία έχουν κάνει δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στην χώρα μας από την Covid είπε ότι «πληρώνουμε ακόμη την επικράτηση της Δέλτα αλλά και τους ανεμβολίαστους.

Ο κ. Θεμιστοκλεόυς από την πλευρά του ανέφερε ότι ξεπεράσαμε πλέον τους 19,4 εκατ εμβολιασμούς και ότι 7,33 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σημείωσε επίσης ότι για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν γίνει 110.000 αιτήσεις και μέχρι τώρα έχουν γίνει 75.000 εμβολιασμοί στα σπίτια.