Οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για την εξασφάλιση χρονοπαραθύρων για την εισαγωγή φορτίων LNG το 2022 εξασφάλισαν την εισαγωγή 27TWh ή αλλιώς 2,5 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η ποσότητα αυτή θεωρείται επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του συστήματος φυσικού αερίου, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς υπάρχει ένα περιθώριο της τάξης των 4 TWh για επιπλέον εισαγωγές στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς ανάλογα βεβαίως με τις συνθήκες και τη ζήτηση. Πιο συγκεκριμένα με τα slots που κλείστηκαν χθες οι συνολικές ποσότητες αερίου που θα φτάσουν στην ελληνική αγορά φτάνουν τις 71TWh ενώ εκτιμάται ότι η ζήτηση στην ελληνική αγορά μπορεί να φτάσει έως τις 75TWh, που σημαίνει ότι θα υπάρξει χώρος για ακόμη 4 ή 5 φορτία LNG.

Ως προς τα slots που κλείστηκαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα slots σε αριθμό κλείστηκαν από τη ΔΕΠΑ, συνολικά 15, των 500GWh έκαστο. Τα περισσότερα μεγαλύτερα slots ύψους 1TWh έκαστο εξασφάλισε η Mytilineos, ήτοι 8. Ακολούθησε η ΔΕΗ με 5 slots , η Elpedison με 4 slots ενώ η λίστα ολοκληρώνεται με τη ΜΟΗ η οποία έκλεισε 2 slots.

Οι δημοπρασίες ξεκίνησαν στις 22 Οκτωβρίου και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), δεδομένου ότι για πρώτη φορά διατέθηκαν προς δέσμευση ομάδες χρονοπαραθύρων εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ (LNG), παρέχοντας στους συμμετέχοντες στη διαδικασία τη δυνατότητα να δεσμεύσουν μέσω υποβολής μίας μόνο προσφοράς (την οποία είχαν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζουν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας) πέντε χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ ύψους μιας (1) TWh έκαστο ή οκτώ χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ ύψους πεντακοσίων (500) GWh έκαστο.

Πιο συγκεκριμένα, στις δημοπρασίες ΥΦΑ για το Έτος 2022 συμμετείχαν πέντε εταιρείες, οι οποίες δέσμευσαν συνολικά τριάντα τέσσερα (34) χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσότητα εκφόρτωσης ΥΦΑ ύψους 27 TWh. Επιπλέον, οι εν λόγω εταιρείες, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της δημοπρασίας ΥΦΑ και προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, προχώρησαν στη δέσμευση συνεχούς δυναμικότητας αεριοποίησης ΥΦΑ, συνολικού ύψους 72.420,37 MWh/Ημέρα.

Το ενδιαφέρον των χρηστών διαμορφώνει ευνοϊκή συνθήκη σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης και της σημαντικής ανάπτυξης του διασυνοριακού εμπορίου με τη Βουλγαρία που σημειώνεται κατά τα τελευταία έτη.

Η διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων και δέσμευσης δυναμικότητας που εφαρμόζει ο ΔΕΣΦΑ από το 2020, βασίζεται σε μηχανισμούς αγοράς (δημοπρασίες) με στόχο την αποτελεσματική χρήση της εγκατάστασης ΥΦΑ Ρεβυθούσας βάσει των μεταβαλλόμενων συνθηκών στην ελληνική και διεθνή αγορά ΥΦΑ.

Σε ό,τι αφορά στις δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τον Ετήσιο Προγραμματισμό των επόμενων ετών, δηλαδή από το 2023 έως το 2026, η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου, με απώτατη ημερομηνία ολοκλήρωσης την 29η Δεκεμβρίου 2021.

πηγή