Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ κορωνοϊού αγγίζει το 100%.
Το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε συνεργασία με ιδιωτικά νοσοκομεία αποτελεί θετική εξέλιξη. Ήδη την Δευτέρα, το Υπουργείο Υγείας ήταν σε διαπραγμάτευση με τουλάχιστον ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, για να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας περιστατικών Covid-19.
«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο στάδιο, οι ΜΕΘ γέμισαν, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ενώ οι αντοχές τους εξασθενούν και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν πέφτει. Οι διασωληνωμένοι, δε, είναι εκατοντάδες και το σύστημα υγείας έχει… χτυπήσει κόκκινο» λένε οι λοιμωξιολόγοι, που διαρκώς επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να περάσει το σύστημα υγείας στο επόμενο στάδιο, που είναι κλίνες με αναπνευστήρες σε μονάδες ανάνηψης, άλλες ειδικές μονάδες, ακόμα και χειρουργικές αίθουσες. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν 100 κλίνες με αυτόν τον τρόπο έως το τέλος της εβδομάδας. Στους χώρους των ΜΕΘ COVID λειτουργούν 360 κλίνες, οι οποίες το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας ήταν γεμάτες, με αποτέλεσμα ασθενείς να είναι σε αναμονή για μία κλίνη εντατικής. Ειδικά για τα περιστατικά COVID-19, οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να εξυπηρετούνται εντός της ημέρας από τη στιγμή που υποβάλλεται το αίτημα για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε τα νοσοκομεία πλέον δίνουν εξιτήρια τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, προκειμένου να αδειάσουν πιο γρήγορα τα κρεβάτια και να νοσηλευτούν ασθενείς με βαριά συμπτώματα.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών των νοσοκομείων Λαϊκό, Ιπποκράτειο και Σπηλιοπούλειο προς το ιδιωτικό θεραπευτήριο Λητώ για ενίσχυση της αντιμετώπισης των ασθενών COVID που μεταφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ), που ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων κυρίως στα νοσοκομεία της Αθήνας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς. Χθες ανακοινώθηκαν 1.134 νέα κρούσματα COVID-19, απ’ τα οποία τα 521 εντοπίστηκαν στην Αττική, 132 στη Θεσσαλονίκη και 65 στην Αχαΐα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 564 ασθενείς, ενώ οι νέες νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 461. Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 ξεπερνούσε τις 4.000.
Οι ειδικοί δυσκολεύονται να κάνουν εκτιμήσεις για το πότε θα υποχωρήσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο θεωρούν πως τα σημερινά αποτελέσματα (Τρίτη 16 Μαρτίου) και αύριο Τετάρτη (17 Μαρτίου) θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος. «Εάν υποχωρήσουν οι αριθμοί, σημαίνει πως έχουμε μια καλή εξέλιξη. Ωστόσο, ακόμα κι αν είναι ίδιος ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι ένα θετικό βήμα» λένε οι ειδικοί και υποστηρίζουν ότι, παρά το αυστηρό lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν εξαιτίας της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της κόπωσης των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι η έξαρση του κορωνοϊού οδήγησε σε καθολική εφαρμογή στην επικράτεια της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με την εξαίρεση των ειδικών σχολείων. Η αναστολή της διά ζώσης εκπαίδευσης θα ισχύσει έως τις 29 Μαρτίου. Κατά το μεσοδιάστημα θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στις μονάδες με αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων κρίνεται απαραίτητη, λόγω της κυκλοφορίας των νέων μεταλλάξεων, καθώς και της αύξησης της μεταδοτικότητας και των επιδημικών εξάρσεων στις σχολικές μονάδες πέρα από το αναμενόμενο σε περιοχές στις οποίες λειτουργούσαν διά ζώσης.
#pgnews
#ΑΤΤΙΚΗ