«Καμπανάκι» για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής κρούεται και από το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς εντάσσει το λεκανοπέδιο στις κόκκινες περιοχές, παρότι διατηρεί την υπόλοιπη χώρα στο «κίτρινο» και την περιοχή της Ηπείρου στο «πράσινο».
Ο χάρτης αποτυπώνει τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 4 έως 11 Φεβρουαρίου.
Η περιφέρεια της πρωτεύουσας χρωματίζεται με «κόκκινο», που σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ίσα ή πάνω από 150.
Συγκριτικά, τρεις περιοχές της Νορβηγίας και η Ισλανδία βρίσκονται επίσης στο «πράσινο». Η Ελλάδα είναι χρωματισμένη «πορτοκαλί», μαζί με τη , τη Δανία, την υπόλοιπη Νορβηγία και περιοχή στα βόρεια της Ιταλίας. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο». Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Ως προς τον δείκτη θετικότητας, Ελλάδα παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο», την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να βρίσκεται στο «κίτρινο».
Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.
Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Έως 90.000 φορείς «δείχνουν» τα λύματα της Αττικής
Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται το ιικό φορτίο στα λύματα της περιφέρειας Αττικής, με τους επιστήμονες να αναμένουν μείωσή του περίπου 10 ημέρες έπειτα από την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη, στο Λεκανοπέδιο.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι βάσει του μοντέλου υπολογισμού -το οποίο, όπως διευκρίνισε, έχει αβεβαιότητες ως προς τους απόλυτους αριθμούς, αλλά είναι αξιόπιστο σε ό,τι αφορά τις μεταβολές- οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) κορωνοϊού υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.
Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, με σκοπό την παρακολούθηση, αποτύπωση και έγκαιρη προειδοποίηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα.