Με πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εξασφαλίζεται η διαδικασία πιστοποίησης κόμποστ που παράγεται από βιοαπόβλητα

 

Γ. Πατούλης: «Κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξεις. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων εκτρέποντας από την ταφή πάνω από 600.000 τόνους βιοαποβλήτων, δημιουργώντας 300 νέες θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας οικονομικά οφέλη που θα πλησιάσουν τα 40 εκ. ευρώ»

 

Με συγκεκριμένες ενέργειες και υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία πιστοποίησης του κόμποστ που παράγεται από τον ΕΔΣΝΑ, από διαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα. Η σχετική πιστοποίηση, η οποία δόθηκε από την Ιταλική Εταιρεία Κομποστοποίησης και Βιοαερίου, είναι η πρώτη που εξασφαλίζεται στην Ελλάδα.

 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί από τον Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλη από τις 4 Ιούνιου στην ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί σχετικά με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρότυπης διαδικασίας ελέγχου, με βάση το Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κομποστοποίησης, τόσο η επεξεργασία των βιοαποβλήτων, όσο και η ποιότητα του παραγόμενου κόμποστ πληρούν τις απαιτήσεις και τα όρια που ορίζει η Ιταλική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα λιπάσματα και τα εδαφοβελτιωτικά.

 

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε:

 

«Κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξεις. Πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμποστ  που παράγεται από διαλεγμένα στην πηγή δημοτικά βιοαπόβλητα πιστοποιείται ως υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό επιβεβαιώνοντας ότι το παραγόμενο προϊόν αποτελεί δευτερογενές εμπορικά αξιοποιήσιμο υλικό. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής που στοχεύει να εκτρέψει πάνω από 600.000 τόνους βιοαποβλήτων από την ταφή διασφαλίζοντας 300 νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας οικονομικά οφέλη της τάξης των 30-40 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος και μειώνοντας δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι το οριστικό κλείσιμο αυτού».