Ο βουλευτής ΝΔ Δυτ. Αττικής Ευάγγελος Λιάκος τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου “Ρύθμιση Οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας”.

Περιγράφοντας ότι “Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, τα οικονομικά απόνερα της οποίας έχουμε ήδη όλοι αισθανθεί” επεσήμανε “Ο νέος Κώδικας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που κινδύνεψαν να χάσουν το σπίτι τους…

Το κατατεθέν νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας να σώσουν τα σπίτια τους. Δείχνει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που αναγνώρισε την αγωνία και τους κόπους των συνανθρώπων μας, που είδε τα αδύναμα σημεία του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου, και επιτέλους έκανε και τα αδύνατα δυνατά ώστε να επιλυθούν άμεσα, αγνοώντας τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις των τραπεζών. Όλοι μας είδαμε πως επανεξετάστηκε ο ρόλος του κράτους στην οικονομία με αφορμή την τρέχουσα υγειονομική κρίση.  Προσωπικά, πιστεύω ότι η θέση ευθύνης που κατέχουμε μας επιβάλλει να δούμε την αλήθεια κατάματα και να πάρουμε εγκαίρως γενναίες αποφάσεις. Και μια τέτοια γενναία απόφαση είναι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου”.

 

 

O E. Λιάκος στάθηκε σε “σημαντικές καινοτομίες του νομοσχεδίου: το ηλεκτρονικό μητρώο φερεγγυότητας και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η εισαγωγή του ηλεκτρονικού μητρώου φερεγγυότητας με το άρθρο 213 διασφαλίζει όχι μόνο την πρόσβαση των πιστωτών στη διαδικασία, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα τη διαφάνεια αυτής. Με αυτόν τρόπο, θα υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ των συνεπών και ασυνεπών οφειλετών. Πράγμα που μέχρι τώρα δεν ίσχυε και που αποτέλεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειτουργία των προηγούμενων προσπαθειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα η απαλλαγή από τα χρέη και κυρίως η παροχή δεύτερης ευκαιρίας αποδίδονται μόνον σε έντιμους οφειλέτες και όχι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και σίγουρα όχι σε όσους έχουν δολίως αποκρύψει εισοδήματα. Ξεκαθαρίζει έτσι το τοπίο ώστε να μην ξαναϋπάρξουν πτωχευμένοι εργοδότες με τεράστιες προσωπικές περιουσίες και εργαζόμενοι όμηροι ασαφών εργασιακών καθεστώτων.

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο βουλευτής Δυτ. Αττικής χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις γενναίες, ενώ σε αντιπολιτευτικό τόνο, τόνισε ότι “καλό θα ήταν, προτού αποφασίσουν να στηλιτεύσουν το σημερινό νομοσχέδιο, να κάνουν πρώτα μια αυτοκριτική και να θυμηθούν ότι μόνο το 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν 3.388 πλειστηριασμοί. Το μοναδικό που έπραξε η τότε κυβέρνηση, ήταν να ψηφίσει ένα προσωρινό πλαίσιο που αφορούσε μόνο, μια πολύ μικρή ομάδα οφειλετών, ενώ χιλιάδες άλλοι βρέθηκαν στους δρόμους”.