Ανακοίνωση του Δήμου Φυλής
” Παρόλο που ο Δήμος Φυλής ήταν εκείνος που είχε ζητήσει τη σύνταξη των μελετών, ο Χρήστος Παππούς είχε επιφυλαχθεί να γνωστοποιήσει τα συμπεράσματά τους, πριν αποφανθεί η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία, όταν τέθηκαν υπόψη της, αμφισβήτησε, ευθέως, την εγκυρότητά τους.
Εν συνεχεία ο Δήμαρχος ζήτησε από την ΕΕΑΕ τη διενέργεια ραδιολογικής επισκόπησης (έρευνας) στη Χωματερή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 2020 από τέσσερις εξειδικευμένους επιστήμονες.
Η τετράδα των επιστημόνων της ΕΕΑΕ διένυσε 16 χιλιόμετρα (10 με τα πόδια και 6 με όχημα)) στην περιοχή εναπόθεσης των απορριμμάτων και αφού έκανε μετρήσεις σε πάνω από 50 σημεία της εγκατάστασης, χρησιμοποιώντας έγκυρες επιστημονικές μεθόδους και τεχνικό εξοπλισμό, συνέταξε το πόρισμά της. Το οποίο, με τρόπο κατηγορηματικό, σαφή και κατανοητό αναφέρει ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους εργαζομένους στη Χωματερή και κατ’ επέκταση για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς οι συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων που παρατηρήθηκαν στο χώρο της Χωματερής δεν χρήζουν ραδιολογικής αξιολόγησης.
“Πρόκειται για τυπικές συγκεντρώσεις (σ.σ. ραδιενέργειας), που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αφού δεν προέκυψε κανένα εύρημα ραδιολογικής σημασίας και επομένως, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και το κοινό θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς από άποψη ραδιενέργειας, κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης (σ.σ. Χωματερής)”, προστίθεται.
Το πόρισμα αναφέρει, επίσης, ότι το κλιμάκιο της ΕΕΑΕ ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της Χωματερής και του σωματείου εργαζομένων, οι οποίοι παρευρίσκονταν στην επισκόπηση, ότι από το 2008, λειτουργούν, στην είσοδο της Χωματερής, ανιχνευτές τύπου πύλης και προσθέτει ότι τους βρήκε σε λειτουργία, με το προσωπικό να γνωρίζει το χειρισμό τους.
Και καταλήγει ως εξής.
“Εν κατακλείδι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και λαμβανομένης υπόψη της φύσης των πρακτικών, στις οποίες γίνεται χρήση ακτινοβολιών στη χώρα μας, το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενεργείας Περιβάλλοντος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), θεωρεί πως δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για ραδιολογική επιβάρυνση της περιοχής”.
Αναφορικά με το πόρισμα της ΕΕΑΕ ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς δήλωσε.
“Πάγια θέση μας είναι ότι η Χωματερή αποτελεί μια οχλούσα εγκατάσταση που ρυπαίνει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την περιοχή μας. Παράλληλα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι έχει κορεσθεί και έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων, χωρίς δογματισμούς, σκοπιμότητες και λαϊκισμούς οι οποίοι αποπροσανατολίζουν τους εργαζομένους και τους συμπολίτες μας. Το μήνυμα των επιστημόνων της ΕΕΑΕ, που βρίσκεται πίσω από το πόρισμά τους, είναι ότι στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτείται, από όλους μας, υπεύθυνη στάση, καθώς πρόκειται για εθνικό πρόβλημα. Μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα των 5 εκατ. κατοίκων του Λεκανοπεδίου και ακόμα μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών και τουριστών. Εμείς, ως Δήμος, προχωράμε, άμεσα, στην αποκατάσταση έκτασης 2.500 στρεμμάτων στη Χωματερή, δημιουργώντας Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από την οποία θα καλυφθούν οι ανάγκες των συνδημοτών μας. Και ευελπιστούμε ότι με τη βοήθεια της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του μισού πληθυσμού της Χώρας”.