Συνέντευξη του πολιτευτή Αντώνη Υψηλάντη

«Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει ενωμένο» τονίζει ο Πολιτευτής Δυτικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ και μέλος Νομαρχιακής Δυτικής Αττικής Αντώνης Υψηλάντης, εν όψει του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη Προέδρου του κόμματος, που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

-Αρχικά, πώς φτάσαμε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ; Τι οδήγησε στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές και τι σηματοδοτούν αυτές οι εκλογές για την πορεία του κόμματος αλλά και γενικότερα για τους πολίτες;

-Καταρχήν κ. Σταματιάδη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που για μια κόμη φορά μου δίνετε την ευκαιρία να καταθέσω τις απόψεις μου στην έγκριτη εφημερίδα «Ενημέρωση».

Όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό όλο αυτό το διάστημα της εσωκομματικής  εκλογικής μάχης, οι εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και η συζήτηση για την προοπτική συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς ήταν οι λόγοι που φτάσαμε στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτώβρη.

Βάζοντας πάνω απ’ όλα το καλό του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε εκλογές από την βάση, τονίζοντας στην συζήτηση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και δεν θα είναι όμηρος κανενός».

Οι εκλογές της Κυριακής, σηματοδοτούν πολλά όσον αφορά την επόμενη ημέρα τόσο για το Κίνημα όσο και για τους πολίτες.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μπροστά του μια ευκαιρία,  ίσως την τελευταία την οποία δεν πρέπει να χάσει. Η ευκαιρία για το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι να πείσει τις εκατοντάδες χιλιάδες απογοητευμένων και αποστασιοποιημένων πολιτών ότι έχει συγκροτημένο σχέδιο και σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα.

Πιστεύω ότι ήρθε ξανά η ώρα να ξαναγίνουμε η ουσιαστική δύναμη της πολιτικής αλλαγής, στην Ελλάδα του κατεστημένου και της συντήρησης. Μόνο έτσι μπορούμε να εμπνεύσουμε, να ενώσουμε, να διεκδικήσουμε, να νικήσουμε.

 

-Γιατί προέκυψαν τόσες υποψηφιότητες;

 

-Όλες και όλοι οι υποψήφιοι αγωνιούν για την χώρα, αγωνιούν για τον πολίτη, αγωνιούν για την Δημοκρατική Παράταξη.

Η καθεμιά και ο καθένας, έχουν το δικό τους σχέδιο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της επόμενης ημέρας.

Η πίεση που ασκείται από τον κόσμο προς τους υποψηφίους είναι μεγάλη.

Οι πολίτες αναπολούν το κοινωνικό κράτος που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ιδιαίτερα το λειτουργικό Ε.Σ.Υ. (Εθνικό Σύστημα Υγείας) που οραματίστηκαν ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς. Ένα Ε.Σ.Υ. το οποίο σήμερα καταρρέει εξαιτίας της υποστελέχωσης και των τεράστιων ελλείψεων τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας. Όμως ας μην κρυβόμαστε. Το 2024 δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε μέσα στη χώρα ούτε έξω από αυτήν. Οι πολίτες το ξέρουν, το έχουν βιώσει στο πετσί τους στα χρόνια της κρίσης κι έχουν γίνει σοφότεροι και ωριμότεροι. Και περιμένουν αντίστοιχη ωριμότητα και σοβαρότητα και από τις πολιτικές ηγεσίες. Θεωρώ λοιπόν πως και οι έξι (6) υποψήφιοι (ες) δείχνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και τις ελπίδες του κόσμου που με την ψήφο του θα επιλέξει τον ικανότερο.

 

-Ποια είναι η γνώμη σας για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία ενός μεγαλύτερου πόλου της κεντροαριστεράς; Πόσο ανοιχτοί είναι σε ενδεχόμενη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ;

 

-Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το εξής: Μπορεί να δώσει διέξοδο ο προοδευτικός χώρος;  Πιστεύω πως μπορεί. Γι’ αυτό με κάθε τρόπο πρέπει να προλάβουμε καταστάσεις. Επιβάλλεται άμεσα ο προοδευτικός χώρος να αρθρώσει πειστικό λόγο, διότι αν αυτό δεν γίνει, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει η κερκόπορτα στα πολιτικά άκρα.

Θεωρώ λοιπόν πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να ηγηθεί της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Σίγουρα μπορεί να αποτελέσει την «πολιτική στέγη» για όλους αυτούς τους πολίτες που για τους δικούς τους λόγους έφυγαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλα κόμματα. Καλοδεχούμενοι όλοι αυτοί οι πολίτες, καλοδεχούμενοι οι γνήσιοι αγωνιστές που προέρχονται από την βάση του προοδευτικού χώρου.

Ειλικρινά όμως θα στενοχωρηθώ, εάν δω να γίνονται από τη νέα ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεκτά με τυμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα, στελέχη που για μια καρέκλα μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αναφέρομαι ξεκάθαρα στους πολιτικούς που όχι μόνο «πούλησαν» τις ιδέες και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά και λοιδορούσαν όλους εμάς που στα δύσκολα παραμείναμε στο Κίνημα και το κρατήσαμε ζωντανό.

 

-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για την άνοδό του;

 

-Θεωρώ ότι χρειάζεται μια στροφή που θα εκφράσει όχι μόνο  τη μεσαία τάξη που σήμερα φτωχοποιείται, αλλά και τους πιο ευάλωτους πολίτες που αισθάνονται ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα. Όλους αυτούς που έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι μόνο.

Σε γενικές γραμμές, πιστεύω πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να στρέψει το βλέμμα του στην κοινωνία. Μην ξεχνάμε ότι ήταν ένα Κίνημα που αφουγκράζονταν τα προβλήματα των πολιτών, έσκυβε πάνω από αυτά και έδινε λύσεις.

Ήταν το κόμμα που στηρίχθηκε και στήριξε τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργώντας στελέχη που άφησαν το στίγμα τους στους Δήμους παράγοντας σημαντικό έργο.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η επαφή με την κοινωνία έχει χαθεί και αυτό κόστισε στο Κίνημα.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι η μεγάλη και ίσως η τελευταία ευκαιρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να επιστρέψει. Αυτό πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο της νέας ηγεσίας, αλλά και όλων των στελεχών του Κινήματος.

Πρέπει ηγεσία, βουλευτές και στελέχη, να μεταφράσουμε το μήνυμα που θα προκύψει από την εσωκομματική διαδικασία.

Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της 6ης Οκτώβρη θα δώσει καθαρή εντολή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, ενός κόμματος εξουσίας, που θα κερδίσει τις εκλογές.

Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες του Δήμου Μεγαρέων, μέλη αλλά και φίλους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να έρθουν την Κυριακή στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο για να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου. Με την συμμετοχή τους  θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για την δημιουργία μιας ισχυρής Δημοκρατικής Παράταξης που θα αποτελέσει – όπως πάντα – τον χώρο που θα εμπνέει τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, τους εργαζόμενους αλλά και τη νεολαία μας.

 

-Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές;

 

-Είμαι σίγουρος ότι όποιος (α) και αν εκλεγεί στην προεδρεία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα προχωρήσει ενωμένο και χωρίς αποκλεισμούς θα εξελιχθεί σε ένα Κίνημα Λαού, σε ένα κόμμα που θα πρωταγωνιστήσει ξανά!  Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.