«Η ΝΔ μπορεί να φέρει την αλλαγή στην Δυτική Αττική»
Μία νέα παρουσία στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Δυτική Αττική είναι η υποψηφιότητα της Μαρίας Πανοηλία.
Γεννημένη το 1996 στη Μάνδρα, σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, όπου ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό κίνημα, μέσα από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Έχει θητεύσει ως Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας. Εργάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναθέτοντας μου το Χαρτοφυλάκιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκπροσωπώντας τη Χώρα μας στο εξωτερικό αναφερομένη στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Υπήρξε μέλος σε ομάδες εργασίας, για την υποβολή εκθέσεων της Χώρας μας στην ΕΕ αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οργανωμένου εγκλήματος ενώ ενεργό συμμετοχή είχε σε ομάδες εργασίας με σκοπό τη προώθηση, προάσπιση των δικαιωμάτων των Γυναικών και την προστασία τους από την Ενδοοικογενειακή Βία. Έχει μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Ποινικό δίκαιο και εργάζεται ως Δικηγόρος με εξειδίκευση στο οικονομικό ποινικό δίκαιο.
Μιλήσαμε με την υποψήφια βουλευτή Δυτικής Αττικής με την Νέα Δημοκρατία, Μαρία Πανοηλία, προκειμένου να μας καταθέσει τις απόψεις της, παρακάτω.
-Πώς αποφασίσατε σε τόσο νεαρή ηλικία να εμπλακείτε ενεργά με τα κοινά
και να θέσετε υποψηφιότητα ως βουλευτής Δυτικής Αττικής;
-Κυρία Σταματιάδη, καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την παρούσα συνέντευξη. Ήταν μια απόφαση που, ομολογώ, ήρθε ομαλά. Πάντα ένιωθα την ανάγκη να συμμετέχω, να μιλάω με τους συμπολίτες μου για όσα μας απασχολούν, για να βρούμε λύσεις και διεξόδους. Όλα ξεκίνησαν τα φοιτητικά μου χρόνια στο τμήμα της Νομικής Αθηνών που ασχολήθηκα ενεργά με την ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Μάλιστα, το 2019 αποφάσισα να κατέλθω στις εκλογές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, στον τόπο όπου μεγάλωσα και αγαπώ τη Μάνδρα, σε μια δύσκολη περίοδο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη πόλη μου. Στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Δυτική Αττική μπορούν να γίνουν πολύ σπουδαία πράγματα. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες της περιοχής μου και έχουμε πολλά περιθώρια ανάπτυξης, οικονομικής, τουριστικής αλλά και πολιτιστικής. Ο εμπορευματικός σταθμός Θριασίου, η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα αλλά και το πλήθος των παραλιών μας είναι κάποιες από αυτές τις δυνατότητες. Συμμετέχοντας στην πολιτική μπορούμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα, τον τόπο που θέλουμε να ζούμε.
– Γιατί επιλέξατε συγκεκριμένα την Νέα Δημοκρατία; Υπάρχουν πολλοί νέοι
και νέες στην ηλικία που στρέφουν την πλάτη στο κόμμα σας και μάλιστα
υπάρχει αρκετή κριτική περί υπο-εκπροσώπησης των γυναικών στην
κυβέρνηση.
– Η απάντηση μου αναφορικά στο γιατί του πρώτου σας ερωτήματος συμπυκνώνεται στην εξής άποψη που πρεσβεύω : Καλούμαστε ως άνθρωποι σε μια κοινωνία να αναζητήσουμε πώς θα οργανωθούμε. Ο φιλελευθερισμός είναι μια πολιτική θεωρία που βρίσκει τις λύσεις ώστε να αμβλύνονται οι διαφορές μεταξύ ισχυρών και αδυνάμων και βάζει τους κανόνες που αποφασίζει η κοινωνία για να προστατεύει τους «αδύναμους». Αυτό το θεωρητικό σχήμα του φιλελευθερισμού το υποστηρίζει στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία.
Αυτές τις αρχές του φιλελευθερισμού, βάζοντας στην πρώτη προτεραιότητα τους «αδύναμους» πολίτες και θέτοντας όρια στους λεγόμενους ως «ισχυρούς» είναι το γιατί ανήκω και επιλέγω αυτό το κόμμα. Θεωρώ ότι η ΝΔ μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερο τώρα στη Δυτική Αττική. Είναι ένα κόμμα που μπορεί να φέρει την αλλαγή και στη Δυτική Αττική.
Είναι αλήθεια ότι οι νέοι έχουν αποτραβηχτεί εν γένει από τα κοινά και είναι μεγάλη πρόκληση να τους πείσουμε να συμμετέχουν και κυρίως να ενημερώνονται. Για εμένα προσωπικά είναι θλιβερό.
Δεν ξεχνάμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν αγωνιστεί για να έχουμε εμείς το δικαίωμα της ελευθερίας και αυτό να εκφράζεται σε δικαίωμα ψήφου για την επιλογή εκπροσώπων σε κάθε πολιτική διαδικασία. Παροτρύνω τους συνομηλίκους μου, σε συζητήσεις σε παρέες και διάφορες συγκεντρώσεις, σε πολιτική και όχι απαραίτητα κομματική οργάνωση, να αποκτήσουν ενημέρωση και να αποφασίσουν συμμετέχοντας ενεργά.
Η ψήφος δεν είναι μια απλή υπόθεση, αφορά τις ζωές όλων μας. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αυστηρά για την απόφασή μας μπροστά στην κάλπη, αφορά το μέλλον και τις ζωές μας.
Τέλος, στηρίξτε γυναίκες, ψηφίστε γυναίκες. Είναι ζήτημα δημοκρατίας που δείχνει την πρόοδο μιας κοινωνίας. Στις πρόσφατες εκλογές του 2019 είχαμε γυναίκες δημάρχους αλλά και στη κεντρική πολιτική σκηνή επικράτησαν γυναικείες παρουσίες τόσο σε θέσεις Υφυπουργών, Υπουργών, Γενικών Γραμματέων αλλά και βουλευτών. Ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε Γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ήδη από το 1975 κατοχυρώνεται συνταγματικά η ισότητα και έχουμε ψηφίσει πάρα πολλούς νόμους για την ενδοοικογενειακή βία, τη στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας, την ισότητα στις Δομές, νόμους που αφορούν την οικογένεια και την γυναίκα περισσότερο. Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο αλλά στην πράξη απέχουμε πολύ γι’ αυτό παραμένει επίκαιρη και η όποια συζήτηση. Το σημερινό ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από πολλές γυναίκες και μάλιστα νέες σε ηλικία. Το ζήτημα όμως δεν είναι να υπάρχουν μόνο στο ψηφοδέλτιο αλλά να τους δίδεται και η τιμητική ψήφος από τον λαό να τον υπηρετήσουν. Για να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους, όλοι είναι απαραίτητοι, άνδρες και γυναίκες. Χρειάζεται ισότιμη συνεργασία για τον κοινό μας σκοπό: την κοινωνική ευημερία και την πρόοδο της τοπικής μας κοινωνίας. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας.
– Αν εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για τους
πολίτες της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα για τους νέους και τις
γυναίκες της περιοχής μας;
Τη δημιουργία μιας κοινωνίας ευημερίας, όπου οι συμπολίτες μου δεν θα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες δουλειές και συνθήκες εργασίας, όπου δεν θα σκέφτεται κανείς πώς θα κάνει οικογένεια, γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Πιο συγκεκριμένα, και όσον αφορά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θεωρώ ότι προτεραιότητα έχουν η κοινωνική πολιτική, η ασφάλεια, η Υγεία, τα έργα υποδομής, αλλά και ο πολιτισμός, που μπορεί να γίνει η πυξίδα για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Δυτική Αττική, ενόψει μάλιστα των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Ελευσίνα 2023».
Όσον αφορά τις γυναίκες και σε ευχαριστώ που μου δίνεις το βήμα αυτό – στόχος μου είναι να μπορέσουν πέρα από όσα ανέφερα να ενημερωθούν γύρω από το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. Πολλές φορές, σε κλειστές κοινωνίες είναι πιο δύσκολο τα θύματα να μιλήσουν και να εξωτερικεύσουν αυτό το τραυματικό γεγονός. Οφείλουμε σαν Κράτος μαζί με τις Δημοτικές Αρχές να προστατεύουμε, να προλαμβάνουμε μέσω της ενημέρωσης τέτοιου είδους παθογένειες. Κοινωνικοί «καρκίνοι» όπως τους αποκαλώ και θωρακίζοντας τις γυναίκες μας να ξεριζώσουμε αυτού του είδους τις παθογένειες. Και αυτό αν μου επιτρέπεις είναι μια δέσμευση που θα κρατήσω είτε εκλεγώ είτε όχι καθώς θέλω οι Γυναίκες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να μπορούν να ζουν με ασφάλεια σε μια κοινωνία Ίσων Ευκαιριών.
– Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για την ανεργία των νέων στην
περιοχή μας;
– Το τόνισα και πριν όραμα μου είναι, η δημιουργία μιας κοινωνίας ευημερίας, όπου οι συμπολίτες μου δεν θα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες δουλειές και συνθήκες εργασίας, όπου δεν θα σκέφτεται κανείς πώς θα κάνει οικογένεια, γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά και πιστεύω ότι μια καλή αρχή δίδεται όπως για παράδειγμα μέσω των νέων θέσεων εργασίας μετά την εξυγίανση των Ναυπηγείων μας.
Είναι γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια, οι βασικοί αναπτυξιακοί άξονες της οικονομίας της χώρας θα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κλάδος των logistics, ο τουρισμός, η πρότυπη πρωτογενής παραγωγή και η αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού και ερευνητικού ανθρωπίνου δυναμικού.
Η Δυτική Αττική μπορεί να κάνει τη διαφορά, να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί όπως πραγματικά της αξίζει, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό της πλούτο,τις υποδομές της και τον παραγωγικό της πληθυσμό.
– Πώς μπορεί η κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να ανακτήσει
την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, ιδιαίτερα μετά το τραγικό
γεγονός των Τεμπών;
Όλοι μας συγκλονιστήκαμε με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Υποχρέωσή μας είναι το «ποτέ ξανά», που ειπώθηκε μετά από αυτήν την τραγωδία, να έχει αληθινό νόημα και να διορθωθούν οι διαχρονικές παθογένειες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό συμβάν.
Οφείλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με το «βαθύ κράτος». Άλλωστε ήταν οι δικές μας κυβερνήσεις που διαχρονικά τα έβαλαν με το «βαθύ κράτος». Ήταν η Νέα Δημοκρατία που εξυγίανε την Ολυμπιακή, που τα έβαλε με την «άρρωστη» ΔΕΗ εκείνων που κάθε τόσο κατέβαζαν τους διακόπτες, που αντιμετώπισε εκκρεμότητες στην ΕΑΒ, στα ΕΑΣ, στη ΛΑΡΚΟ, στα ναυπηγεία, που έκανε τολμηρές παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ και στον ΟΤΕ.
Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, αλλά οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι κανένα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα, γιατί αποδεδειγμένα ουδέποτε κατάφεραν κάτι τέτοιο στην πράξη. Οι πολίτες αναγνωρίζουν πως, πρώτος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε την ευθύνη που μας αναλογεί και βλέπουν την μεγάλη εικόνα: ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποίησαν όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκαν και κράτησαν τη χώρα όρθια μέσα σε πρωτοφανείς κρίσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εμπιστευθούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές για να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και θα δώσουν ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
– Τι θα λέγατε στους συνομήλικούς σας, στη νέα γενιά, που επιλέγουν την
αποχή από την πολιτική και τις εκλογές;
– Η αποχή των συνομηλίκων μου όχι μόνο από τις εκλογές αλλά από τα πολιτικά δρώμενα είναι ίσως το κυριότερο πρόβλημα σήμερα και ένα θλιβερό φαινόμενο για μένα προσωπικά. Οι νέοι έχουν αποτραβηχτεί και είναι μεγάλη πρόκληση να τους πείσουμε να συμμετέχουν. Είναι λογικό να υπάρχει απογοήτευση. Σε καμία περίπτωση όμως, η αποχή δεν είναι λύση.
Παροτρύνω τους συνομηλίκους μου, σε συζητήσεις σε παρέες και διάφορες συγκεντρώσεις, σε πολιτική και όχι απαραίτητα κομματική οργάνωση, να αποκτήσουν ενημέρωση και να αποφασίσουν συμμετέχοντας ενεργά.
Η ψήφος δεν είναι μια απλή υπόθεση, αφορά τις ζωές όλων μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαχειρίζονται τις ζωές μας κάποιοι άλλοι. Με την αποχή αφήνουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αυστηρά για την απόφασή μας μπροστά στην κάλπη, αφορά το μέλλον και τις ζωές μας.